Άλλη μία οικονομική λύση για θέρμανση, τουλάχιστον σε σχέση με το πετρέλαιο, αποτελούν οι καυστήρες βιομάζας (πέλλετ). Άλλωστε πλέον έχει αρθεί η απαγόρευση της καύσης πέλλετ για την κεντρική θέρμανση κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έτσι ήδη αρκετοί έχουν ήδη αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τους καυστήρα με καινούργιο, ο οποίος καίει το νέο αυτό, φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο.
Οι καυστήρες πέλλετ (pellet) χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, δεν μολύνουν σχεδόν καθόλου το περιβάλλον και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα. Επειδή οι συγκεκριμένοι καυστήρες καίνε τα υπολείμματα ξύλου τόσο αποτελεσματικά, δεν χρειάζεται να υπάρχει μία κανονική καπνοδόχος, καθώς η εξαγωγή των καπνών μπορεί να γίνει μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο από ένα σωλήνα που καταλήγει σε εξωτερικό χώρο, αυτός ο σωλήνας αποτελείται από ένα ανοξείδωτο εσωτερικό και ένα αλουμινένιο εξωτερικό. Οι καυστήρες πέλλετ μπορούν να χρησιμοποιήσουν μία υπάρχουσα καπνοδόχο, αλλά συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί προκειμένου να περνάει ο σωλήνας απ’ όπου θα γίνεται η εξαγωγή του καπνού.
Αυτοματοποιημένη λειτουργία
Μολονότι στην ουσία να καίνε ξύλο, έστω και σε επεξεργασμένη μορφή, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν «παραδοσιακή» πρόταση, η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη τεχνολογική υπεροχής. Οι καυστήρες πέλλετ βασίζονται σε περίπλοκους υπολογιστές και ηλεκτρονικούς πίνακες κυκλωμάτων για να καθορίσουν το πόσα καύσιμα πέλλετ πρέπει να καούν. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν τουλάχιστον δύο λειτουργίες καύσης και μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν θερμοστάτες για να ελέγξουν αυτή την καύση.
Τροφοδοσία των καυστήρων και καύση των πέλλετ
Οι καυστήρες πέλλετ (pellet) χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, δεν μολύνουν σχεδόν καθόλου το περιβάλλον και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των καυστήρων πέλλετ είναι ότι δεν χρειάζονται ανεφοδιασμό τόσο συχνά όσο άλλες συσκευές που καίνε ξύλα. Ανάλογα με τη συσκευή αλλά και τις ανάγκες σε θέρμανση, ο ανεφοδιασμός με πέλλετ ποικίλλει από μια φορά την ημέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο καυστήρα και τις θερμαντικές σας ανάγκες. Για να γίνει ο ανεφοδιασμός απλώς τοποθετούνται τα πέλλετ σε μια χοάνη, η οποία κρατά μεταξύ 15 και 60 κιλά και από εκεί ένας μηχανισμός τα μεταφέρει στο εσωτερικό του καυστήρα. Το κάψιμο των πέλλετ μέσα στον καυστήρα είναι συνήθως βολικό, τακτοποιημένο και ασφαλές και τα πέλλετ συμπιέζονται και τοποθετούνται σε σάκους για να μπορείτε να έχετε μία καθαρή και εύκολη αποθήκευση για την άνετη διαχείριση τους. Οι καυστήρες πέλλετ ουσιαστικά δεν βγάζουν καπνό και παράγουν λιγότερη μυρωδιά από άλλες συσκευές καύσης ξύλου. Επιπλέον, το εξωτερικό μέρος του καυστήρα δεν χρησιμοποιείται για την ακτινοβολία της θερμότητας και παραμένει σχετικά δροσερό αποτρέποντας σας να καείτε από ατύχημα αν τον ακουμπήσετε τυχαία.
Όσοι σκέφτονται την επιλογή του καυστήρα πέλλετ για τη θέρμανσή τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επειδή οι συγκεκριμένες συσκευές αποτελούνται από πολλά κινούμενα μέρη χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό για να λειτουργούν σωστά (μια φορά τον χρόνο) αλλά αυτή είναι σχετικά εύκολη και φτηνή. Ωστόσο, επειδή απαιτούν ηλεκτρικό, πρέπει επιπρόσθετα να υπολογιστεί το πόσο επιπλέον ρεύμα θα καταναλώνουν.
Κόστος
Οι περισσότεροι καυστήρες πέλλετ κοστίζουν από 1.700€ μέχρι 4.000€. Εάν συγκρίνετε την τιμή ενός καυστήρα πέλλετ με μία συσκευή που χρησιμοποίει αέριο ή μια άλλη συσκευή παραγωγής θερμότητας, καλό θα είναι να συγκρίνετε το συνολικό κόστος εγκατάστασης των διαφορών συστημάτων. Εάν ο καυστήρας πέλλετ δεν χρειάζεται μια καπνοδόχο, τότε το κόστος ολόκληρου του συστήματος ενδέχεται να είναι λιγότερο από αυτό ενός άλλου.
Αναφορικά με την τιμή του πέλλετ ως καυσίμου, αυτή είναι σίγουρα πιο συμφέρουσα από την αντίστοιχη του πετρελαίου, ενώ χονδρικά το κόστος του ανέρχεται σε 250-350 ευρώ ανά τόνο.
πηγή: naftemporiki